Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τι σημαίνει για τους πολίτες η έλευση του ψηφιακού ευρώ: Αρχίζει η απόσυρση των μετρητών και χάνουν τον έλεγχο των εισοδημάτων τους

Το ψηφιακό ευρώ αναμένεται να ανακοινωθεί από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κ.Λαγκάρντ και θα σημάνει την έναρξη του ελέγχου των χρημάτων των πολιτών από τις κεντρικές εξουσίες.

Θα έχει τη μορφή πορτοφολιού και θα «φορτίζεται» με ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών!

Στην πραγματικότητα ξεκινάει η διαδικασία απόσυρσης των μετρητών και ο έλεγχος των χρημάτων των πολιτών, ως προς το πως τα χρησιμοποιούν και τι τα κάνουν στην ιδιωτική τους ζωή.

Εάν κάποια χρήση υπηρεσίας ή κάποια αγορά θεωρείται απαγορευτική δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτι που θα ήταν αδιανόητο με την χρήση των μετρητών.

Το θέμα του ψηφιακό ευρώ συζητείται στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που φιλοξενεί η Τράπεζα της Ελλάδος με οικοδεσπότη τον διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου κατά την οποία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, επικουρούμενη από τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος και τον διοικητή της ΤτΕ, θα εξηγήσει τις αποφάσεις για την νομισματική πολιτική.

Τον Νοέμβρη, όπως μεταδίδεται, θα μπουν τα θεμέλια για τον ερχομό του στην ελληνική κοινωνία και στις κοινωνίες της Ευρώπης!

Συγκεκριμένα τα πρώτα βήματα θα είναι:

Θα επιλεγούν οι πάροχοι
Θα δημιουργηθεί εγχειρίδιο
Θα διενεργηθούν έλεγχοι και δοκιμές για την λειτουργία του

Αρχικά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα μετρητά, αλλά αργότερα, θα τα αντικαταστήσει και αυτό θα έχει μεγάλες συνέπεις για τις ζωές των πολιτών καθώς θα παραδώσουν τα χρήματά τους στον απόλυτο έλεγχο της κεντρικής εξουσίας.

«Ακόμα ένα βήμα για την κατάργηση του φυσικού χρήματος, που θα το ζήσουμε κάποια στιγμή» λένε στα ελληνικά ΜΜΕ αναφερόμενα στον ερχομό του ψηφιακού ευρώ και μάλιστα με περίσσεια χαρά.

Το ψηφιακό ευρώ, το οποίο «είναι ένα ψηφιακό πορτοφόλι, το οποίο θα φορτίζεται με όσα χρήματα θέλουμε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και θα το χρησιμοποιούμε στις καθημερινές μας συναλλαγές».

Το ψηφιακό ευρώ θα το εγγυάται η ίδια η ΕΚΤ.

Το ενδιαφέρον όμως με το ψηφιακό ευρώ είναι πως εκτός του ότι θα ελέγχεται πως ξοδεύει κανείς τα χρήματά του, αν η εξουσία το θέλει θα μπορεί να του τα «απενεργοποιεί».

Γιατί το ψηφιακό ευρώ είναι ακριβώς αυτό: Ένα λογισμικό και όπως όλα τα λογισμικά μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας ή να απαγορευτεί σε κάποιον «χρήστη» η πρόσβασή του σε αυτό.

Εάν για παράδειγμα κάποιος έχει και εκφράζει δημοσίως απόψεις που ενοχλούν την καθεστηκυία τάξη και την κεντρική εξουσία, με την κατάλληλη νομοθεσία που εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί και να υιοθετηθεί θα του επιβάλλεται «πρόστιμο» με την δικαιολογία ότι προκαλεί αναταραχή στην κοινωνική τάξη και θα του «εξαφανίζονται» τα χρήματα.

Φυσικά, εν χορώ, κεντρική εξουσία και ελεγχόμενα από αυτήν ΜΜΕ θα λένε πως αυτό γίνεται για την προστασία της Δημοκρατίας (που επί της ουσίας θα έχει καταργηθεί) και της ελευθερίας.

Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτής Norbert Häring, τα χρήματα της ψηφιακής κεντρικής τράπεζας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της συμπεριφοράς μεγαλύτερων ομάδων ή ακόμη και για τον έλεγχο της συμπεριφοράς ολόκληρου του πληθυσμού.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.