Η Ελλάδα έχει μία κατ’ επίφαση οικονομία, που στηρίζεται στον τουρισμό κατά 18,8% του ΑΕΠ και 28% μαζί με όλα τα περιφερειακά και εποχικά επαγγέλματα και με μία παραοικονομία στο 19% με 20% ή 40 δισεκ. ευρώ κάτι που σημαίνει πως δεν έχει πραγματική παραγωγική βάση.
Το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας έφθασε στα 404,7 δισεκ.ευρώ και προσεχώς στα 410 δισεκ. ευρώ!
Δηλαδή αν οι οικονομικές και γεωπολιτικές συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές για τον ελληνικό τουρισμό η χώρα τι θα κάνει; Τι άλλο έχει για να αποκτήσει έσοδα;Να θυμίσουμε ότι πριν η Κυβέρνηση Καραμανλή αναγνωρίσει το οικονομικό αδιέξοδο το 2009 το δημόσιο χρέος της Ελλάδος ανερχόταν σε 368 δισεκ. ευρώ.Η περίπτωση του δημοσίου χρέους είναι μια απόδειξη ότι η Ελλάδα συνεχίζει χειρότερα από ποτέ καθώς έχουν περάσει από την χώρα τρία μνημόνια και μερικές ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και βρίσκεται στα ίδια και χειρότερα.Η Ελλάδα πραγματοποίησε το περιβόητο haircut στα ομόλογα όταν το ελληνικό χρέος ήταν 350 δισεκ. ευρώ.Πλέον το ελληνικό χρέος έχει εκτιναχθεί στα 404,7 δισεκ. με προοπτική να φθάσει στα 410 δισεκ. ευρώ.
Στηριζόμαστε στα λογιστικά τρικ όπου λόγω της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού η σχέση χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται αλλά το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται σε απόλυτα μεγέθη…
Ενώ τα κρατικά ομόλογα σε κυκλοφορία βρίσκονται στα 85 δισεκ. και τα δάνεια των Μηχανισμών Στήριξης μειώνονται…. ο ενδοκυβερνητικός δανεισμός συνεχίζει να αυξάνεται στα 52 δισεκ. – repos – παρ΄ ότι έχει ανακοινωθεί ότι τα repos εύκολα μπορούν να μειωθούν αλλά απλά δεν μειώνονται…
Η Ελλάδα αυξάνει τα χρέη της για να καλύψει ελλείμματα και να παρουσιάσει δήθεν υγεία στα δημόσια οικονομικά…
Τα ομόλογα αυτά που είναι σε κυκλοφορία ανέρχονται σε 85,4 δισεκ. εκ των οποίων τα 40 δισεκ. τα κατέχει η ΕΚΤ.
Δηλαδή τα ομόλογα που κατέχουν τράπεζες και funds είναι 45 δισεκ. ευρώ.
Τα έντονα γραμμάτια ανέρχονται σε 11,8 δισεκ. και παραμένουν σταθερά, τα κατέχουν κατά βάση οι ελληνικές τράπεζες και ορισμένοι ξένοι.
Τα δάνεια των Μηχανισμών Στήριξης ESM και EFSF ανέρχονται σε 234 δισεκ. ευρώ
Τα repos που είναι ο ενδοκυβερνητικός δανεισμός ανέρχεται σε 52 δισεκ. το δημόσιο, η κυβέρνηση δανείζεται για παροχές και φορτώνει το πρόβλημα στην κοινωνία.
Από τις παροχές ωφελούνται λίγοι αλλά πληρώνει το σύνολο της κοινωνίας.
Κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι όσο αυξάνεται ο παρανομαστής της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ…. δεν υπάρχει πρόβλημα.
Αυτοί οι οικονομολόγοι έχουν καταστρέψει την Ελλάδα.
Το δημόσιο χρέος προσεχώς θα φθάσει στα 410 δισεκ. και η κατάσταση θα επιδεινωθεί περισσότερο… αλλά θα μας δώσουν την επενδυτική… βαθμίδα.
Προφανώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφέρεται να κυβερνήσει χωρίς προβλήματα μέχρι το 2030, μετά κάποιος άλλος θα αναλάβει να κυβερνήσει την χώρα και θα έχει τον «μουτζούρη» στα χέρια του.
Μέχρι τότε, όλοι θα ακολουθήσουν το δόγμα, «ότι προλάβουμε.. ».