Οι Έλληνες καταναλωτές «γονατίζουν», καθώς η ακρίβεια συνεχίζει «σαρώνει», με τις τιμές των τροφίμων να «εκτινάσσονται» στα ύψη και πολλά εξ αυτών να μετατρέπονται πλέον σε είδος πολυτελείας.
Μάλιστα, το τραπέζι του ελληνικού νοικοκυριού είναι ακριβότερο κατά τουλάχιστον 11,3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε σχέση με την προπερυσινή ξεπερνά το 20%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή στη δημοσιότητα για τον πληθωρισμό Ιουλίου υπάρχουν προϊόντα που τον Ιούλιο 2023 ήταν σχεδόν 20% ακριβότερα σε σχέση με τον Ιούλιο 2022.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:
- Φρούτα (γενικά) 19,4%
- Λαχανικά (γενικά) 15,5%
- Γαλακτοκομικά και αυγά 14,4%
- Λοιπά τρόφιμα 13,7%
- Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 13,3%
- Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 11,6%
- Κρέατα (γενικά) 10,9%
- Έλαια και λίπη 10,6%
- Καφές-κακάο-τσάι 9,2%
- Ψωμί και δημητριακά 8,6%
- Ψάρια (γενικά) 8,3%
- Αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) 8,1%
- Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 7,9%
- Εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία 7,1%
Στη λίστα της Eurostat που εξετάζει τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή σε 25 βασικές κατηγορίες διατροφής, η Ελλάδα εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό ανατιμήσεων σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ σε συνολικά 11 προϊόντα μεταξύ, των οποίων το κρέας, τα φρούτα, το βούτυρο και τα αυγά.
Αναλυτικότερα, η κατανάλωση κρέατος στην Ελλάδα εξελίσσεται σε ακριβό «σπορ», δεδομένου ότι στο σύνολο της κατηγορίας οι αυξήσεις στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στο 11,3% όταν στην ΕΕ κυμάνθηκε στο 9,6%.
Το εγχώριο μοσχάρι έχει ήδη ανατιμηθεί μέσα σε τρία χρόνια κατά 6 ευρώ το κιλό, με την τιμή του να κυμαίνεται τον Μάιο 2020 έως τα 9 ευρώ και αυτές τις ημέρες να ξεπερνά και τα 15 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα και η τιμή του χοιρινού είναι «χρυσάφι», καθώς στην Ελλάδα τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση κατά 14,8% έναντι 11,1% στην ΕΕ.
Σημαντική παράμετρος που πρέπει να προσμετρηθεί σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις που καταγράφονται στις τελικές τιμές καταναλωτή στο κρέας είναι η υψηλή εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές, καθώς, με βάση εκτιμήσεις, περί το 85% του βόειου κρέατος που καταναλώνουμε προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται και το ποσοστό εισαγωγών στο χοιρινό.
Ενδιαφέρον έχει να σημειωθεί ότι και οι αυξήσεις στις τιμές στο κατσίκι και στο αρνί είναι κατά τι υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε., με το ποσοστό ετήσιας αύξησης τον Ιούνιο να διαμορφώνεται στο 7,8% εγχωρίως σε σχέση με το ευρωπαϊκό 7,3%.
Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών οι εγχώριες τιμές σε γάλα και γιαούρτι διατηρούν μεν διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 12,8% και 10,3% αντίστοιχα, ωστόσο οι «επιδόσεις» αυτές κινούνται χαμηλότερα από την εικόνα που εμφανίζει ο μέσος όρος στην ΕΕ.