Οι τιμές μπορεί να είναι απλησίαστες στο ράφι αλλά από τους παραγωγούς τα βασικά αγαθά φεύγουν πολύ φθηνότερα. Για παράδειγμα, τα φασόλια που δε λείπουν από το ελληνικό τραπέζι ξεκινούν από την παραγωγή στα 3,80 όμως οι Έλληνες καταναλωτές αναγκάζονται να τα πληρώσου έως και 8 ευρώ πάνω.
Τα κεράσια από 2 έως 3 ευρώ, ωστόσο, καταλήγουμε να τα πληρώνουμε μέχρι και 6,00 ευρώ, σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών Ελλάδος Τα βερίκοκα φεύγουν από το χωράφι στα 60 λεπτά το κιλό, αλλά εμείς τα αγοράζουμε περίπου 2,5ευρώ και οι πιπεριές από 1,20 φτάνουν στα 4,00.
Νέες ανατιμήσεις σύμφωνα με τους παραγωγούς αναμένεται να φέρουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έκαψαν πολλές σοδειές και όπως υποστηρίζουν τα έσοδα τους είναι μειωμένα κατά 50% σε σχέση με πέρυσι ενώ αναφέρουν ακόμα ότι πέφτει η ποιότητα αλλά να ανεβαίνει κατακόρυφα η τιμή.
Ο υπουργός οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε πως το φαινόμενο της ακρίβειας στα τρόφιμα σχετίζεται με την εποχικότητα. «Τους τελευταίους μήνες ήμασταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τώρα είμαστε πάνω, αυτό έχει να κάνει με παράγοντες εποχικότητας», είπε.
Την ίδια ώρα «καμπανάκι» χτυπά και η τιμή του γάλακτος με τις μονάδες γάλακτος να κλείνουν τη μια μετά την άλλη. Λάδι στη φωτιά έρχεται να ρίξει και το δημοσίευμα των Financial Times, καθώς από τον Σεπτέμβριο, το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο θα φέρει ακραία ζέστη με αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι κύκλοι των καλλιεργειών φέρνοντας έτσι και άλλες αυξήσεις.