Σε έναν τεράστιο οργανισμό αναμένεται να μετατραπούν σύντομα οι BRICS, καθώς έχει ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο του Ιράν, καθώς μετά το Πεκίνο και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa, τόνισε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Τεχεράνης στον οργανισμό, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Hossein Amir Abdollahian.
«Η Νότια Αφρική ενδιαφέρεται να γίνει το Ιράν αποδεκτό ως φιλική χώρα από τις BRICS», δήλωσε ο Ραμαφόσα, όπως αναφέρει το Mehr News.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι στην αφρικανική χώρα, θα υπογραφούν ορισμένα έγγραφα για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, ο πρόεδρος του Ιράν αναμένεται να πραγματοποιήσει δύο επισκέψεις στη Νότια Αφρική: στις 24 Αυγούστου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των φίλων των BRICS και το φθινόπωρο για να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις.
Στις 2 Μαΐου, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε ότι μετά την ένταξή του στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, η Τεχεράνη αποφάσισε να υποβάλει αίτηση στους BRICS και ετοιμάζεται να ενταχθεί σε αυτή την ομάδα χωρών. Την 1η Ιουνίου, σε συνάντηση στο Κέιπ Τάουν, οι υπουργοί Εξωτερικών των BRICS εξέτασαν την ιδέα της επέκτασης της ένωσης, αλλά αποφάσισαν να στείλουν το έγγραφο για αναθεώρηση.
Την επόμενη ημέρα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των «φίλων των BRICS», στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών – μελών της κοινότητας και άλλων 12 κρατών του Παγκόσμιου Νότου, που εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενταχθούν στην κοινότητα.
Η σύνοδος κορυφής των BRICS θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ και θα προεδρεύσει η Νότια Αφρική. Σύμφωνα με την υπουργό Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής Naledi Pandor, στη σύνοδο κορυφής οι ηγέτες των χωρών BRICS θα συζητήσουν την πιθανή επέκταση του οργανισμού. Σύμφωνα με την ίδια, 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, κατέθεσαν επίσημες αιτήσεις για την ένταξή τους στην ένωση.
Η ομάδα BRICS σχηματίστηκε το 2006. Αρχικά, περιελάμβανε τέσσερις χώρες – τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα. Η Νότια Αφρική προσχώρησε στην ένωση το 2011.
Oι 23 χώρες που έχουν υποβάλλει αίτημα για ένταξη στους BRICS:
- Αλγερία
- Αργεντινή
- Μπαχρέιν
- Μπαγκλαντές
- Λευκορωσία
- Βολιβία
- Κούβα
- Αίγυπτος
- Αιθιοπία
- Ονδούρα
- Ινδονησία
- Ιράν
- Καζακστάν
- Κουβέιτ
- Μαρόκο
- Παλαιστίνη
- Νιγηρία
- Σαουδική Αραβία
- Σενεγάλη
- Ταϊλάνδη
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Βενεζουέλα
- Βιετνάμ