Καιρός: Για θερμοκρασίες που θα θυμίζουν Αφρική, έκανε λόγο ο προγνώστης, Σάκης Αρναούτογλου.
Για ένα εντονότερο θερμό κύμα θερμοκρασιών από τα μέσα κυρίως της επόμενης εβδομάδας με χαρακτηριστικά καύσωνα από τις 12-13 Ιουλίου και μετά κάνει λόγο ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του στο Facebook, ενώ ήδη οι περισσότερες περιοχές της χώρας θα έρθουν αντιμέτωπες από σήμερα με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν έως και τους 38 βαθμούς Κελσίου τις μεσημεριανές ώρες.
Ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει χαρακτηριστικά για τον επερχόμενο καύσωνα: «Εντονότερο το θερμό κύμα από τα μέσα κυρίως της επόμενης εβδομάδας, με… πλεόνασμα ζέστης από τις 11 Ιουλίου αλλά και χαρακτηριστικά καύσωνα στη συνέχεια, από τις 12-13 Ιουλίου και μετά…».
Οι περιοχές που θα βρεθούν στη «δίνη» του καύσωνα – κατά την πιο πρόσφατη πρόγνωση καιρού – είναι: Ηπειρωτικά, Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία.
Καιρός: «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από οτιδήποτε»
Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον σενάριο καθώς είναι ήδη εδώ!
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής Χρήστος Ζερεφός προαναγγέλλοντας πως «μετά το 2050 οι περιοχές που λέγαμε ότι είναι στο κόκκινο, θα είναι πιο βαθιά στο κόκκινο. Μία από αυτές τις περιοχές του πλανήτη είναι και η Μεσόγειος».
Ο γενικός γραμματέας της ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής κ. Ζερεφός μίλησε Alpha Radio 9.89 και στον Σωτήρη Μπέσκο για την αλλαγή του καιρού όπως την βιώνουμε μέχρι τώρα στην χώρα μας ενώ αναφέρθηκε και στις παγκόσμιες προκλήσεις ώστε να αποφευχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη.
Έθεσε ως χρονικό διάστημα ορόσημο το 2050 ενώ έκανε και προβολή της κλιματικής κατάστασης που θα επικρατεί εκείνη την χρονική στιγμή.
«Μετά το 2050 οι περιοχές που λέγαμε ότι είναι στο κόκκινο, θα είναι πιο βαθιά στο κόκκινο. Μία από αυτές τις περιοχές του πλανήτη είναι και η Μεσόγειος».
Η Ανατολική Ελλάδα το 2050 θα έχει ημι-ερημοποιηθεί, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
«Έχουμε δει μέγα δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, στην Καλιφόρνια και τη Σιβηρία. Ήταν πολύ χαρακτηριστική η αντιστροφή των θερμοκρασιών».
Το φετινό καλοκαίρι, πρόσθεσε ο καθηγητής θα έχει πιο έντονες βροχές, αφού δεν έβρεξε τον χειμώνα.
Η προσαρμογή είναι να ξέρω τι θα κάνω είτε σε ακραίο φαινόμενο είτε σε προστασία μακροπρόθεσμη.
Αυτοί που υποστηρίζουν να μην κάνουμε τίποτα είναι αυτοί που ρυπαίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.