Ο φετινός Ιούλιος είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, με τις θερμοκρασίες στη Μεσόγειο να σκαρφαλώνουν σε εξωπραγματικές ενδείξεις.
Οι πυρκαγιές που σάρωσαν Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία έχουν αφήσει πίσω τους τεράστια καταστροφή.
Τεράστια καταστροφή
500.000 στρέμματα ελληνικής γης μέσα σε λιγότερο από 30 ημέρες έγιναν στάχτη και αποκαΐδια. Σχεδόν το 1/3 από αυτά, 175.0000 στρέμματα, μόνο στη Ρόδο, στον θερμότερο Ιούλιο των τελευταίων ετών.
Δευτέρα 17 Ιουλίου, η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού ξεσπά στη νοτιοανατολική Αττική. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο, Καλύβια.
Λίγες μόνο ώρες μετά, «χτυπά» νέος συναγερμός αυτή τη φορά στο Λουτράκι. Νέος πύρινος εφιάλτης σε Δερβενοχώρια και την πολύπαθη Μάνδρα.
Τρίτη 18 Ιουλίου, μία νέα μεγάλη φωτιά εκδηλώνεται ανάμεσα στα χωριά Απόλλωνας και Λάερμα της Ρόδου.
Για 10 συνεχόμενες ημέρες η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη στο «νησί των ιπποτών».
Κυριακή 23 Ιουλίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να αντιμετωπίσουν 3 νέα πύρινα μέτωπα σε Κάρυστο, Κέρκυρα και Αίγιο.
Τρία 24ωρα μετά, την Τετάρτη 26 Ιουλίου, δύο νέες μεγάλες φωτιές ξεσπούν σχεδόν ταυτόχρονα σε Λαμία και Βόλο.
Σάββατο 29 Ιουλίου, ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε στην πολύπαθη Ηλεία.
Επιστροφή στο… μέλλον
Ο παρατεταμένος καύσωνας διάρκειας 15 ημερών, με τον υδράργυρο να «χτυπά» συνεχώς 45αρια, οι ισχυροί άνεμοι και η ξηρασία δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τη χώρα και επιδείνωσε σε μεγάλο βαθμό τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πρόκειται για το φαινόμενο hot dry windy.
«Όταν έχουμε την επικράτηση πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών χρειάζεται ελάχιστο χρονικό διάστημα για να καταστεί εξαιρετικά εύφλεκτη η νεκρή δασική καύσιμη ύλη, δηλαδή μικρά ξύλα, πεσμένα κλαριά, φύλλα δέντρων, όλη αυτή η νεκρή δασική καύσιμη ύλη χρειάζεται έως και λίγες ώρες ακραίων συνθηκών για να καταστεί εξαιρετικά εύφλεκτη», σημειώνει ο διδάκτωρ μετεωρολογίας και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Παπαβασιλείου.
Αυτός ο εφιαλτικός Ιούλιος που έζησε όλη η χώρα και θεωρείται ο θερμότερος των τελευταίων ετών, είναι μια προβολή στο μέλλον προειδοποιούν οι ειδικοί.
«Αναμένουμε ουσιαστικά τέτοια επεισόδια σαν αυτό που βιώσαμε φέτος τον Ιούλιο, όπως και αντίστοιχα οι δύο καύσωνες το καλοκαίρι του ‘21, είδατε κι εσείς ότι πήρε μόλις δύο χρόνια για να βιώσουμε έναν επίσης εξαιρετικά ακραίο και πρωτόγνωρο καύσωνα. Αυτό θα αποτελεί πραγματικότητα και καθημερινότητα στο μέλλον», συμπληρώνει ο κ. Παπαβασιλείου.
Η κλεψύδρα του χρόνου πλέον αδειάζει για τον πλανήτη και ειδικά για τη Μεσόγειο και την Ελλάδα και δεν υπάρχουν για να χαθούν και άλλα δάση.
«Η διαδικασία της πρόληψης είναι μια μακρά διαδικασία επιπέδου 5ετίας. Περιλαμβάνει τις διαχειριστικές μελέτες και τα διαχειριστικά σχέδια των δασών, περιλαμβάνει παρακολούθηση με σύγχρονα συστήματα έγκυρης παρακολούθησης, εκπαίδευση υλικού, μέσα τα οποία θα είναι ικανά να διαχειριστούν μια πυρκαγιά», αναφέρει ο Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.
Η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη επένδυση στην πρόληψη παρά στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών.
Σημειώνεται ότι στην κορυφή της Πάρνηθας, η μεγαλύτερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στη διάρκεια αυτού του 15νθημερου καύσωνα, έφτασε στους 34,7°C, ρεκόρ για την περιοχή.