Δυνατότητα υποβολής ενστάσεων (ακόμη κι από απλούς πολίτες) στο Ανώτατο Δικαστήριο (μπορεί να κρίνει εκλεγμένα κόμματα) δίνεται μέσα σε 15 ημέρες από την επίσημη ανακήρυξη των νέων βουλευτών και το Δικαστήριο θα κληθεί να κρίνει τυχόν παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας.
Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει λοιπόν, για τη νομιμότητα καθόδου στις εκλογές των «Σπαρτιατών», με το εύλογο επιχείρημα της υποκρυπτόμενης ηγεσίας του Κασιδιάρη απασχολεί έντονα τις τελευταίες μέρες με έγκυρους συνταγματολόγους και νομικούς να καταθέτουν τα φώτα τους.
Ο συνταγματολόγος, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος και ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, μίλησαν (MEGA) για τα περιθώρια «μπλόκου» στο κόμμα «Σπαρτιάτες».
Αρχικά, ο Κώστας Παπαδάκης, είπε πως το κριτήριο για το εάν υπάρχει πρόβλημα με την εκλογική διαδικασία είναι το εάν ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος «Σπαρτιάτες» είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, όπως δηλαδή είχε γίνει με την υποψηφιότητά του στις εκλογές του Μαΐου.
«Η δήλωση του Κασιδιάρη για υποστήριξη των Σπαρτιατών έγινε μετά την ανακοίνωση των συνδυασμών που θα συμμετείχαν στις εκλογές. Άρα ο Άρειος Πάγος δεν διέθετε τα στοιχεία εκείνα που θα του επέτρεπαν να επέμβει. Κατά τη διάρκεια της εκλογική περιόδου υπήρξαν επανειλημμένες δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη ακόμα και κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, ότι θα υποστηρίξει τους ‘’Σπαρτιάτες’», είπε.
Και συνέχισε: «Το κόμμα αυτό διενήργησε μια προεκλογική εκστρατεία με τη φωτογραφία του Ηλία Κασιδιάρη σε αφίσες. Δεύτερον, την ημέρα των εκλογών ευχαρίστησαν όλοι την υποστήριξη του Κασιδιάρη και τέλος ο ίδιος ο Κασιδιάρης μέσα από τη φυλακή διέρρευσε h φωτογραφία με τη λέξη ‘’νενικήκαμεν’’. Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι υπάρχει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο έχει την αντίστοιχη αρμοδιότητα».
O Κωνσταντίνος Μποτόπουλος με τη σειρά του δήλωσε πως τα κρίσιμα στοιχεία είναι πως αυτή είναι μία νέα κρίση όχι για τη συμμετοχή ενός κόμματος αλλά για τη νομιμότητα ενός εκλεγμένου κόμματος.
«Αυτή είναι μία κρίση που την κάνει το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο για την ευχαριστήρια δήλωση αλλά λαμβάνοντας υπόψιν όποιες ενέργειες γίνουν από εδώ και πέρα» ανάφερε και έκρινε ιδιαίτερα σημαντικό να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει μια πιθανή ακύρωση.
«Θα έχουμε είτε επανάληψή των εκλογών ή θα ξαναγίνουν στις 12 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες εξελέγησαν. Είναι βέβαιο πως οι προσφυγές θα γίνουν αλλά πρέπει να σκεφτούμε τις επιπτώσεις», σημείωσε.
► «Θα ήταν προσβολή στη λαϊκή κυριαρχία, στο αποτέλεσμα των εκλογών και στους 288 βουλευτές που ψήφισαν οι Έλληνες εκλογείς» το να επαναληφθούν οι εκλογές σημείωσε (ΕΡΤ) ο καθηγητής Νομικής Αθηνών, Νίκος Παπασπύρου, βάζοντας μια άλλη διάσταση στο θέμα.