Καταρρέει το κυβερνητικό αφήγημα ότι οι υποκλοπές μέσω ΕΥΠ και μέσω Predator είναι δύο διαφορετικά ζητήματα, καθώς η δικαιοσύνη έχει συσχετίσει 12 υποθέσεις, παρόλο που η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν έχει καμιά σχέση με το παράνομο λογισμικό παρά τις αποκαλύψεις για τις διασυνδέσεις με το Μαξίμου.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η ερευνητική ομάδα Solomon, μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλα πρόσωπα που καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα παρακολούθησης, είτε μέσω των «νόμιμων επισυνδέσεων» της ΕΥΠ είτε μέσω του Predator, έχουν συσχετιστεί σε μια κοινή υπόθεση.
Σε αυτές περιλαμβάνεται η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε η ομάδα του Solomon κατά στελεχών της ΕΥΠ, η μηνυτήρια αναφορά του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κατά της εταιρείας Intellexa, οι μηνυτήριες αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη, της Όλγας Γεροβασίλη, και του Γιώργου Καμίνη καθώς και αυτή που υπέβαλε η Ελληνοαμερικανίδα πρώην μάνατζερ ασφαλείας του Facebook, Άρτεμις Σίφορντ.
Όπως σχολίασε ο δικηγόρος του Solomon, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, η συνένωση όλων αυτών των μηνύσεων είναι «εξαιρετικής σημασίας» «Στις περιπτώσεις των κ.κ Κουκάκη, Ανδρουλάκη και Σίφορντ, η παρακολούθηση τους από την ΕΥΠ “συμπτωματικώς” συνέπεσε χρονικά με την αποστολή links στα κινητά τους για τη μόλυνση τους με το Predator», σχολίασε ο κ. Γεωργακόπουλος. «Είναι ιδιαιτέρως σοβαρή εξέλιξη το ότι η Εισαγγελία συσχετισε το σύνολο αυτών των υποθέσεων με τη μηνυτήρια αναφορά του Solomon, η οποία αναφερόταν μόνο στις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, για “λόγους εθνικής ασφάλειας”».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Solomon, στο ίδιο σύνολο υποθέσεων έχει συσχετιστεί και η αυτεπάγγελτη δικογραφία που συνέταξε ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, καθώς και πρόσφατο έγγραφο της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου που εισάγει τα δημοσιεύματα του Documento με τις λίστες υπουργών, πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών που φέρονται επίσης να έπεσαν θύματα παρακολούθησης.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση παλεύει με νύχια και με δόντια να κουκουλώσει το σκάνδαλο ενόψει των εκλογών. Χθες, παρουσίασαν αιφνιδιαστικά διάταξη που στοχοποιούσε την ηγεσία της ΑΔΑΕ, καθώς οι Ράμμος – Μενουδάκος έχουν μπει στο… μάτι του Μαξίμου με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ωστόσο, την Πέμπτη, τράπηκαν σε άτακτη υποχώρηση μετά τις οξύτατες αντιδράσεις τόσο εντός Ελλάδας, όσο και εκτός, αφού η φωτογραφική τιμωρητική διάταξη δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε απ’ την εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, που εξετάζει τη χρήση παράνομων λογισμικών παρακολούθησης, της Σόφι Ιντ Βελντ.
Ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, επιχείρησε να δώσει τεχνική ερμηνεία στην απόσυρση της διάταξης σημειώνοντας «θα κατατεθεί νομοθετική βελτίωση στο επίμαχο εδάφιο του άρθρου 43 του νομοσχεδίου που θεσπίζει ότι τα μέλη των συνταγματικών Ανεξάρτητων Αρχών δεν μπορούν να διώκονται “εκτός αν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους”. Αντίθετα θα παραμείνει η αναφορά ότι θα μπορούν να διώκονται “αν ενήργησαν με δόλο”».
Την ίδια ώρα, όσο κι αν δηλώνει άγνοια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η αποκάλυψη ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διεξάγει έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα προκαλεί νέα αναταραχή στο Μαξίμου, το οποίο αναζητά εναγωνίως τρόπους περιορισμού της μεγάλης ζημιάς που προξενεί εντός και εκτός Ελλάδας η εν λόγω υπόθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.