Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica και η βελγική Le Soir αναφέρουν ότι η Εύα Καϊλή προσπάθησε να εξαφανίσει στοιχεία μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, γιατί γνώριζε τα πάντα για τις βαλίτσες με τα χρήματα, όπως αποδεικνύεται από τα τηλεφωνήματα που έκανε αμέσως μετά και τα όσα είπε αυτή και ο σύντροφός της ως τώρα στις βελγικές Αρχές.
«Η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της», φέρεται να είπε ο Τζιόρτζι, σύμφωνα με την Le Soir, σε μια προσπάθεια να την αθωώσει.
Όσο για το πως ξεκίνησε η δράση του κυκλώματος ο Τζιόρτζι, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος, είπε ότι όλα έγιναν το 2018 όταν ο πρώην Ιταλός Ευρωβουλευτής και «εγκέφαλος» Αντόνιο Παντσέρι ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Παντσέρι συμφώνησε με τον Υπουργό Άμυνας του Κατάρ σχετικά με το lobbying για την χώρα.
Σύμφωνα με όσα επικαλείται η βελγική εφημερίδα ο Τζιόρτζι ανέφερε πως η δράση επίσημα ξεκίνησε στις αρχές του 2019.
«Είχαμε καθορίσει τις αμοιβές, τις οποίες δυσκολεύομαι να θυμηθώ, για τις παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά».
Στην πρώτη κατάθεσή της στους ανακριτές η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισχυρίστηκε ότι «Αφού συνελήφθη ο σύντροφός μου, μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω, γιατί συνελήφθη» αναφέρει η La Repubblica.
Η Καϊλή βρήκε τη βαλίτσα, καθώς και έναν υπολογιστή και ένα τηλέφωνο.
«Έτσι τηλεφώνησα στον πατέρα μου, που ήταν με το μωρό. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. (…) Ήταν μια βαλίτσα για τον Παντσέρι, που κρατούσε ο άντρας μου στο σπίτι. (…) Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα πήγαινε στην κόρη μου γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα που είχε πάρει».
Οι επιμέρους ομολογίες της Καϊλή
Αμέσως μετά η Καϊλή προσπάθησε να τηλεφωνήσει στον πρώην ευρωβουλευτή και συνδικαλιστή Παντσέρι και τους φίλους του: «Πρώτα προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι (που μιλάει μόνο ιταλικά) αλλά δεν τον βρήκα, οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπελά και τη Μαρία Αρενά. Δεν γνώριζαν γιατί δεν απάντησε στο τηλέφωνο ο Παντσέρι».
Οι επιμέρους παραδοχές της Καϊλή, η οποία απορρίπτει τις καταγγελίες για διαφθορά, αφορούν στα χρήματα.
«Άνοιξα τη βαλίτσα. Άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ξέρω ότι (Φραντσέσκο Τζόρτζι) φύλαγε κάτι για το παλιό του αφεντικό, τον Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, και ίσως και για το σημερινό του αφεντικό, Αντρέα Κοζολίνο».
Η βαλίτσα, ως εκ τούτου, ανήκε στον Παντσέρι, διαβεβαίωσε η Καϊλή, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπήρχε μια άλλη τσάντα που περιείχε χρήματα. Ήταν αυτά που είχε δανειστεί (ο Τζόρτζι) για το ακίνητο».
Το ζευγάρι είχε μόλις αγοράσει ένα διαμέρισμα με το δάνειο στο όνομα της Καϊλή, η οποία πληρώνει το ενοίκιο και την εργασία, ενώ τα μετρητά «ήταν εισφορά του συντρόφου μου».
Στην τσάντα υπήρχαν «50 ή 60 χιλιάδες ευρώ, δεν ξέρω ακριβώς γιατί δεν έχω σκοπό να ερευνήσω τις υποθέσεις του».
Μια προβληματική ιστορία αυτή των επενδύσεων σε ακίνητα. «Ο Φραντσέσκο δεν έχει πολλά χρήματα, γιατί δεν μπορεί να συνεισφέρει σε όλα τα έξοδα», προσθέτει η Καϊλή.
«Είναι και μικρότερος από εμένα. Ξέρω ότι κατά καιρούς δανείζεται από τους γονείς του, ίσως και από τον Αντόνιο, αλλά αυτό δεν το γνωρίζω(. ..) Υπάρχουν πράγματα που ήθελε, αλλά δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά».
Η Καϊλή εστίασε επίσης, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, στο έργο της στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο ως πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πώς αυτό επηρεάζει τα συμφέροντα του Εμιράτου.
«Κάθε αντιπρόεδρος έχει ένα χαρτοφυλάκιο. Το δικό μου ήταν στη Μέση Ανατολή, 15 χώρες».