Σε ασφυκτικό κλοιό παραμένει το μέγαρο Μαξίμου λόγω του μεγάλου σκανδάλου των υποκλοπών, που μεθαύριο «πάει» εξεταστική ύστερα από τις θυελλώδεις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ στις αρχές Νοέμβρη αναμένεται στη χώρα μας η ευρω-αποστολή για τη διερεύνηση της χρήσης παράνομων κατασκοπευτικών λογισμικών παρακολούθησης.
Στο στόχαστρο των υπόλοιπων κομμάτων του κοινοβουλίου βρίσκεται η ομερτά του συστήματος Μητσοτάκη ενώ το Μαξίμου εμμένει να προχωρά σε επιχείρηση δυσφήμισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να περιορίσει την πίεση.
Με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε στην περίφημη παρακολούθηση επί ΣΥΡΙΖΑ των κ. Σαγιά και Πιτσιόρλα για την επένδυση του Κατάρ στη Ζάκυνθο, τηρώντας την γραμμή της Ν.Δ. για πολιτικούς συμψηφισμούς,
Παρά την πρόσφατη απάντηση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, ότι δεν υπήρχε παρακολούθηση των παραπάνω, αλλά άλλων προσώπων ήδη πριν από το 2015, τα οποία συνομιλούσαν και μαζί τους, ο Γιάννης Οικόνομου επέμεινε πως πρόκειται «πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση».
Μάλιστα, ζήτησε εξηγήσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ισχυριζόμενος ότι αναδεικνύονται τρία σημαντικά ζητήματα ως εξής:
- Αποδεικνύεται ότι κ. Τσίπρας είπε ψέματα όταν μιλούσε στη Βουλή και είπε ότι δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα επί των ημερών της δικής του διακυβέρνησης, διότι ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου είναι κατεξοχήν πολιτικά πρόσωπα
- Δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι είναι μια υπόθεση που ερχόταν από το παρελθόν κι ότι είχε ξεκινήσει δηλαδή από προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.
- Προκύπτει ένα ζήτημα για το κατά πόσον ήταν νόμιμη η συγκεκριμένη επισύνδεση
Στη συνέχεια «πέταξε αετό» σχετικά με αντιπολιτευτικά πυρά για καταστρατήγηση της παραπάνω Επιτροπής, αφού οι Γρηγόρης Δημητριάδης, τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και ανιψιός του, και Παναγιώτης Κοντολέων, αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ, δεν απάντησαν το παραμικρό επικαλούμενοι το… απόρρητο
Σε ερώτηση αν η επίκληση του απορρήτου υποτάσσεται ή όχι στην ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου βίου ή όχι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επικαλέστηκε το θεσμικό πλαίσιο για να αοριστολογήσει λέγοντας πως οι απαντήσεις «θα δοθούν εκεί που πρέπει να δοθούν με τον τρόπο που θεσμικά είναι επιτρεπτός.
Απέρριψε εμμέσως το ενδεχόμενο να υπάρξει νομική ρύθμιση που να επιτρέπει τη δημόσια ενημέρωση, όπως ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την παρακολούθησή του, επιμένοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να το κάνει μόνο από την αρμόδια ΕΥΠ με τον τρόπο που είναι θεσμικά συμβατός.
«Θα δούμε», είπε, αν χρειαστούν επιπρόσθετες νομικές εξασφαλίσεις αλλά για «να ενημερωθεί για τους λόγους, τους έξι υπογράφοντες και για να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η υπηρεσία σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα». Δεν παρέλειψε να κινδυνολογήσει για ακόμα μία φορά κάνοντας λόγο για «αρκετά ευαίσθητα ζητήματα»» και να προειδοποιήσει για «διατάραξη» της εθνικής ασφάλειας.
«Πετάνε αετό» για το απόρρητο και τις συμβάσεις
Έφτασε δε να πει ότι η όλη διαδικασία διερεύνησης γίνεται με στόχο, εκτός από την, αποσαφήνιση των ζητημάτων», την εξεύρεση προτάσεων για τη «καλύτερη θεσμική θωράκιση του πλαισίου», την οποία υπόσχονταν η κυβέρνηση.
Όταν κλήθηκε να απαντήσει πόσες είναι τελικά οι συμβάσεις, που έχει υπογράψει η Krikel -σχετίζεται με την Intellexa του Predator- με το ελληνικό Δημόσιο μετά τις αποκαλύψεις για επτά και όχι μόνο μία όπως ισχυριζόταν ο υπουργός Επικρατείας τον Ιούνιο- ο εκπρόσωπος επέλεξα ξανά να στρέψει τα βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι στη “Διαύγεια”, είναι οι γνωστές. Συμβάσεις ξεκίνησαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Να δούμε στα αντίστοιχα υπουργεία» είπε χωρίς να πει κουβέντα βέβαια κουμπαριές του επιχειρηματία Γ. Λαβράνου με τον Γρ. Δημητριάδης και τον Κ. Τσουβάλα, ο τέως γενικός γραμματέας του Υπ.Προ.Πο που αντικαταστάθηκε πρόσφατα από τον Μ. Καραμαλάκη.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Οικονόμου, οι συμβάσεις δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με την συζήτηση περί κακόβουλων λογισμικών επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα.
Τέλος, απέρριψε και την επιλογή της συγκρότησης αυτοτελούς εξεταστικής για τα περί παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα ενισχύοντας τις φωνές, που κατηγορούν το Μαξίμου για επιχείρηση συμψηφισμού.
Προσπάθεια συμψηφισμού κατήγγειλαν ξανά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το Μαξίμου για προσπάθεια εκμετάλλευσης μιας ποινικής υπόθεσης με στόχο τον αντιπερισπασμό της κοινής γνώμης από το σκάνδαλο προκαλώντας τον πρωθυπουργό να αποχαρακτηρισθούν όλα τα έγγραφα τόσο για την υπόθεση της εταιρίας ΠΙΜΑΝΑ τόσο όμως για παρακολούθηση Ανδρουλάκη.
Η Κουμουνδούρου εξήγησε πως η έρευνα ξεκίνησε από τη περίοδο της κυβέρνησης ΝΔ (2012-2015) και συνεχίστηκε απερίσπαστα, χωρίς άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να καταλήξει στον εισαγγελέα διαφθοράς, αφού η υπόθεση της ΠΙΜΑΝΑ, που επιχείρησε το 2014 να αγοράσει χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων (με απατηλά συμβόλαια ιδιοκτησίας) το νησί Οξυά και, αργότερα, την περιοχή «ναυάγιο» της Ζακύνθου – περιοχές NATURA διερευνήθηκε αναλυτικά από την ΕΥΠ, δεδομένου ότι το νησί Οξυά υπόκειται σε καθεστώς παραμεθορίου όπου απαγορεύεται η αγοραπωλησία από ξένο υπήκοο.