Τι δείχνει νέα έκθεση της Bank of America
Σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά από το 1949 βρίσκονται οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων, αναφέρει σε νέα της έκθεση η Bank of America Global Research, υπογραμμίζοντας ότι το επενδυτικό κλίμα έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της BofA, το μαζικό sell off που καταγράφεται στα ομόλογα το τρέχον έτος, απειλεί να προκαλέσει πιστωτικά γεγονότα και πιθανή ρευστοποίηση των πιο διαδεδομένων συναλλαγών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των στοιχημάτων που οδήγησαν το δολάριο σε υψηλά δεκαετιών και των τοποθετήσεων σε αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας.
Το επενδυτικό κλίμα χειρότερο από το κραχ του 2008
Επικαλούμενη στοιχεία του EPFR, η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ότι τα ομολογιακά κεφάλαια κατέγραψαν εκροές 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως την Τετάρτη, ενώ 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια βγήκαν από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και οι επενδυτές άντλησαν 30,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.
Το επενδυτικό κλίμα είναι το χειρότερο από το παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 2008, ανέφερε το σημείωμα.
Η BofA υπογράμμισε ότι οι επενδυτές σταθμίζουν πλέον τον υψηλό πληθωρισμό, τις αυξήσεις των επιτοκίων και το φάσμα της ύφεσης, προσθέτοντας ότι μια κατάρρευση ομολόγων σημαίνει ότι δεν είχε επιτευχθεί ακόμη υψηλό σε πιστωτικά περιθώρια και οι μετοχές δεν έχουν πιάσει πάτο.
Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες για τον περιορισμό του πληθωρισμού, ακόμη και όταν η ανάπτυξη επιβραδύνεται, προκαλεί νευρικότητα στις παγκόσμιες αγορές και πυροδότησε μια νέα άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων αυτή την εβδομάδα.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου ξεπέρασε το 4,64% με το spread έναντι του γερμανικού διαμορφώνεται στις 253 μονάδες βάσης. Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας αυξήθηκε πάνω από το 2% για πρώτη φορά σε 11 χρόνια, και διαμορφώνεται στο 2,11%.
Το ευρωπαϊκό κόστος δανεισμού δέχθηκε νέες πιέσεις μετά τη δημοσιοποίηση νέας έρευνας σύμφωνα με την οποία, η υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη επιταχύνθηκε αυτόν τον μήνα και η οικονομία πιθανότατα εισέρχεται σε ύφεση.
Η μεταποίηση επλήγη ιδιαίτερα από το υψηλό ενεργειακό κόστος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ και ο κλάδος των υπηρεσιών υποχωρεί καθώς οι καταναλωτές μένουν σπίτι για να εξοικονομήσουν χρήματα.
Ανοδικά κινούνται και αποδόσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με το αμερικανικό διετές να σημειώνει νέο υψηλό 15ετίας, με τις αγορές να αξιολογούν την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve και τι σημαίνει για την οικονομία στο μέλλον.
Ειδικότερα, η απόδοση του ευαίσθητου στη νομισματική πολιτική 2ετούς τίτλους διαμορφώθηκε στο 4,2%. Το 10ετές διαπραγματεύτηκε 9 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 3,801% και κοντά σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2011.