Με την τακτική του «καρότου» και «μαστίγιου» προσπαθεί η κυβέρνηση να παροτρύνει τους φορείς του Δημοσίου τομέα να εξοικονομήσουν ενέργεια ενώ προανήγγειλε σήμερα συστάσεις για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά, που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσαν μέτρα, στη συνέχεια και της κοινής υπουργικής απόφασης της 1ης Ιουλίου για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά τουλάχιστον 10%.
Αρχικά ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για προώθηση μέτρων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση το 30% μέχρι το 2030 και στη συγκρότηση του ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης.
Μίλησε παράλληλα για την πιθανότητα η Ε.Ε. να αποφασίσει υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15 % προσθέτοντας ότι τον Ιούνιο και Ιούλιο καταγράφηκε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 22 και 14 % αντίστοιχα ενώ τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 13 % η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ, ενώ ζήτησε τα εξής:
- Ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου για τον έλεγχο των κτηρίων και των εγκαταστάσεων του δημοσίου.
- Συντήρηση κλιματιστικών και ρύθμιση για την ορθολογική ενεργειακή κρίση.
- Βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και περιορισμένη λειτουργία του καλλωπιστικού και διακοσμητικού φωτισμού, που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση κατά 35%-50%
- Κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού κατά την αποχώρηση των εργαζομένων. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίζει ανά όροφο έναν υπάλληλο που θα αποχωρεί τελευταίος.
Κίνητρα και αντικίνητρα
Εξειδικεύοντας ο κ. Βορίδης ανέφερε πως εδώ και δύο μήνες μόνο 221 ενεργοποίησαν υπεύθυνο και έκαναν καταχώρηση στοιχείων από τους 2.495 φορείς του δημοσίου, επισημαίνοντας περίπου 1.800 είναι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικά πρόσωπα που συνδέονται με αυτή. «Τα περισσότερα υπουργεία και 90 Δήμοι έχουν συμμορφωθεί αλλά πρέπει να συμμορφωθούν και οι εποπτευόμενοι φορείς», είπε.
Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για ένα «ηθικό ζήτημα» για το Δημόσιο, καλώντας το Δημόσιο να πρωτοστατήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η ανάγκη για τα μέτρα οφείλεται στην γεωπολιτική σύγκρουση και τις συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας απέναντι στην Ε.Ε. κι όχι σε «επίθεση όχι της αγοράς», παραβλέποντας επιδεικτικά τα ανεξέλεγκτα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις ανακοίνωσε ότι για όσους δημόσιους φορείς δεν συμμορφώνονται, θα εξετάζεται αν θα ενταχθούν στον προγραμματισμό προσλήψεων ή όχι. Επίσης, δεν θα εντάσσονται στον κύκλο κνητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβρη.
Στη συνέχεια ο κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε ότι για όσο καιρό δεν εφαρμόζεται η εγκύκλιος, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα των συγκεκριμένων φορέων για ενισχύσεις σχετικά με κάλυψη ενεργειακού κόστους ή άλλες έκτακτες δαπάνες μη αναγκαστικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το κράτος δεν θα δώσει έκτακτη βοήθεια στο τέλος του έτους, εάν δεν επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση κατά 10% σε σχέση με τον οδοφωτισμό, που αποτελεί δεσμευτικό στόχο.
Σχετικά με τα κίνητρα στους φόρους, ο υπουργός είπε πως στο φετινό σύστημα bonus, που λαμβάνουν υπάλληλοι και διοικήσεις υπηρεσιών, θα περιλαμβάνεται πλέον ο στόχος της 10% μείωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης, όσοι καταφέρουν να εξοικονομήσουν 15% θα λαμβάνουν ενίσχυση με 5% ποσό στον προϋπολογισμό ή τακτικής δαπάνης.
Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο κόστος του ρεύματος στο Δημόσιο, που το 2021 ανήλθε σε ύψος 700 εκατ. ευρώ. «Θα γλιτώσουμε πληρωμές» εξήγησε, «όταν 240 ευρώ που κοστίζει σήμερα η Μεγαβατώρα σημαίνει 12 – 14% επιβάρυνση».
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σκρέκας, η κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο, σε 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης, ήταν 4450 γιγαβατώρες το 2020, αυξήθηκε κατά 20 % σε 5.340 γιγαβατώρες το 2021, που αντιστοιχεί στο 10,8 % της συνολικής κατανάλωσης στη χώρα, και το 2022 αναμένεται να διατηρηθεί στο περυσινό επίπεδο.