Μπλόκο» στη διακοπή ρεύματος σε καταναλωτή για ανεξόφλητη οφειλή από τη ληστρική -και υπό αναστολή- ρήτρα αναπροσαρμογής έβαλε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με χθεσινή απόφασή του. Με προσωρινή διαταγή του απαγορεύει, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στις 5 Οκτωβρίου, την αποκοπή της ηλεκτροδότησης σε μικρή επιχείρηση εστίασης στα Τρίκαλα Θεσσαλίας για οφειλή 24.000 ευρώ που απορρέει από παράνομες, ληστρικές χρεώσεις της ρήτρας το διάστημα από Ιούλιο 2021 έως Αύγουστο 2022.
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος (διά των δικηγόρων του Γιώργου Καλτσά, Αντώνιου Πράττα και Σοφίας Κοφινά) προσέφυγε κατά των χρεώσεων αυτών και της εταιρείας Volton, καταλογίζοντάς της ότι, πέρα από τις αδιαφανείς εμπορικές πρακτικές σε σχέση με την ένταξη της ρήτρας στη σύμβαση παροχής ρεύματος αλλά και το ορισμένο περιεχόμενο της ρήτρας, μεταχειρίστηκε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ακόμα και στη μέτρηση της μηνιαίας κατανάλωσης. Για παράδειγμα, για τον μήνα Ιούλιο 2022, ενώ η προηγούμενη ένδειξη στο τιμολόγιο ήταν 81.260 kwh και η τελευταία ένδειξη 81.695 kwh (δηλαδή διαφορά μόλις 435 kwh), εντούτοις ο καταναλωτής τιμολογήθηκε για 17.400 kwh! Συνολικά, όπως αναφέρεται στην προσφυγή του καταναλωτή στο δικαστήριο, με αυτές τις πρακτικές μόνο για κατανάλωση του τελευταίου χρόνου, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον περασμένο Αύγουστο, το κατάστημα εστίασης πλήρωσε 55.000 ευρώ!
Οσο για το πώς προκύπτουν οι τρελές χρεώσεις, είναι χαρακτηριστική η… κρυπτογραφική αδιαφάνεια του μαθηματικού τύπου υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής που χρησιμοποιεί η εταιρεία, θεωρώντας ότι απλώς με τη γνωστοποίησή του έχει κάνει το χρέος της έναντι των πελατών της: Αθροισμα ΟΤΣ + (ΛΠ1 + ΛΠ2 = ΛΠ3) = ΜΜΚΘΣΣ + ΜΜΑΕ) Χ (1 + α = 1,175). Για ΛΠ1, ΛΠ2, ΛΠ3 + ΜΜΚΘΣΣ + ΜΜΑΕ, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος 12 εκκαθαρισθέντων λογαριασμών μηνών πριν από τον μήνα αναφοράς. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε… Πέραν αυτών, για την αποκωδικοποίηση των εννοιών και των συμβόλων του τύπου, ο καταναλωτής πρέπει να ανατρέξει στους εξής συνδέσμους: enexgroup.gr, lagie.gr, admie.gr, rae.gr!
Στη συγκεκριμένη προσφυγή κατά της Volton υπάρχει ακόμη ένα αγκάθι. Γιατί άραγε η υπόθεση εισήχθη στο Πρωτοδικείο του Πειραιά; Γιατί η εταιρεία φρόντισε να συμπεριλάβει όρο στη σύμβαση, μολονότι ο καταναλωτής είναι κάτοικος Τρικάλων, δηλαδή περιοχής απομακρυσμένης σε σχέση με τον Πειραιά, ότι αποκλειστική αρμοδιότητα να δικάζουν τις διαφορές που αναφύονται από τη σύμβαση, θα έχουν τα δικαστήρια του Πειραιά. «Μας αποστερούν έτσι τη δυνατότητα εξέτασης μαρτύρων στην προσωρινή διαταγή. Βεβαίως, και αυτός ο Γενικός Ορος Σύμβασης, κατά πάγια νομολογία των δικαστηρίων μας, τυγχάνει άκυρος και καταχρηστικός», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Γ. Καλτσάς.
Υπενθυμίζεται ότι κατά της καταχρηστικότητας της ρήτρας -που έχει τεθεί σε αναστολή για ένα χρόνο, ή κατ’ άλλους έχει κρυφτεί πίσω από τις κρατικές επιδοτήσεις- έχουν γίνει συλλογικές αγωγές κατά της ΔΕΗ και της «Ηρων». Η πρώτη έχει εκδικαστεί και η απόφαση αναμένεται πριν από το τέλος του έτους.