Το Eurogroup στις 16 Ιουνίου 2022 θα ανακοινώσει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδος από τους θεσμούς κάτι το οποίο δεν έχει καμία λογική καθώς εν έτει 2022 η Ελλάδα έχει ακόμα χειρότερο χρέος, χειρότερα δημοσιονομικά ελλείμματα και επιτόκια δανεισμού στα ομόλογα στα επίπεδα του 2017!
Κι όλα αυτά μετά από 3 μνημόνια, άπειρα μέτρα λιτότητας και 3 μεγάλα δάνεια.
Δηλαδή μετά από 12 χρόνια «ξύλο» η Ελλάδα είναι χειρότερα από όταν ξεκίνησε το 2010 να «γδέρνει» τους πολίτες της για να εξυπηρετεί τα χρέη της.
Φυσικά πρόκειται περί μύθου, γιατί όσο εύκολα λήγει η ενισχυμένη εποπτεία άλλο τόσο εύκολα ξαναεπιστρέφει όταν το επιτρέψουν οι γεωπολιτικές συνθήκες.
Ο αδαής μέσος πολίτης που δεν καταλαβαίνει από τα σύγχρονα «μαγικά οικονομικά» έχει την απορία του πως εξηγείται η κατάσταση στην οικονομία να έχει επιδεινωθεί, ο πληθωρισμός που αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα να οξύνεται, τα επιτόκια δανεισμού να εκτοξεύονται θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό Δημόσιο και το Eurogroup να ανακοινώνει την έξοδο της Ελλάδος από την ενισχυμένη εποπτεία.
Είναι κάτι που θα πρέπει να εξηγηθεί καθώς παραβιάζει τους όποιους κανόνες έχει η σημερινή «φανταστική» οικονομία που στηρίζεται περισσότερο σε «αερο-ομόλογα» παρά στο τι παράγει κάποιος.
Μία παραδοχή που όμως καταστράφηκε από ισχυρές δόσεις σκληρής πραγματικότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπου οι Δυτικοί με τις φανταστικές οικονομίες παραγωγής «αεροχρήματος» επιχείρησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε μία χώρα όπως η Ρωσία, η οποία διαθέτει κυριολεκτικά τα πάντα εντός του εδάφους της.
Φυσικά, χάνουν αυτοί που δεν διαθέτουν ενέργεια, τρόφιμα και πρώτες ύλες στα εδάφη τους, δηλαδή οι Ευρωπαίοι.
Δυστυχώς η χώρα η οποία στηρίζεται πιο πολύ απ’ όλους σε δανεικό «αέρα» είναι η Ελλάδα.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος μαζί με τα repos ανέρχεται σε 394,5 δισεκ. είναι το υψηλότερο δημόσιο χρέος που έχει ποτέ καταγραφεί όπως αναφέρει το bankingnews.gr.
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα εκτοξεύθηκαν εν μέσω πανδημίας και η χώρα ξόδεψε 44 δισεκ. ευρώ σε δημοσιονομικά κίνητρα με επιστρεπτέες προκαταβολές και άλλα μέτρα χωρίς να γνωρίζει κανείς που κατέληξαν τα κεφάλαια αυτά και το κυριότερο τι είναι αυτό που επιτεύχθηκε.
Τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα έχουν αναρριχηθεί στο 4,42% στα 10ετή ομόλογα με προοπτική στο 5% με 6%!
Ήδη τα επιτόκια στα ελληνικά 10ετή ομόλογα βρίσκονται στα επίπεδα του 2017 δηλαδή της εποχής των μνημονίων αλλά κατά τ’άλλα η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια και τώρα θα βγει και από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Η έξοδος της Ελλάδος από την ενισχυμένη εποπτεία είναι απλά επικοινωνιακή και καθώς η πραγματικότητα «ακυρώνει» την επικοινωνία η Ελλάδα κάποια στιγμή θα έρθει αντιμέτωπη με αυτήν.
Με πρόσχημα την πανδημία, με πρόσχημα την επέμβαση στην Ουκρανία, με πρόσχημα τον πληθωρισμό, με πρόσχημα την ενεργειακή κρίση, με πρόσχημα της επισιτιστική κρίση, με πρόσχημα την γενική επιδείνωση που είναι παγκόσμια προβλήματα και δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα η ΕΕ επέλεξε να κάνει πως δεν «βλέπει».
Άλλωστε πως θα το έκανε αυτό από την στιγμή που η Ελλάδα ακολούθησε κι αυτή πιστά τα συμφέροντα των Δυτικών και επέβαλε αντι-ρωσικές κυρώσεις που εκτίναξαν την ακρίβεια σε τέτοιο βαθμό που προκάλεσε προβλήματα επιβίωσης στους Έλληνες πολίτες.
Όμως θα έρθει κάποτε περίοδος «κανονικότητας» και τότε η ΕΕ και οι δανειστές γενικότερα θα μας πουν: «Ξέρετε έχετε ένα μεγάλο και μη εξυπηρετίσιμο χρέος» και τότε θα (ξανα)ξεκινήσουν όλα…
Μνημόνια και φτου και από την αρχή…