Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν δύο δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία, στον Περσικό Κόλπο. Η κατάληψη των δύο τάνκερ από τους Ιρανούς έγινε σε «αντίποινα» για την κατάσχεση στην Κάρυστο, ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε το ρωσικό πλοίο Pegas, μετά από προτροπές των ΗΠΑ.
Διαβάστε παρακάτω για την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από ρωσικό τάνκερ με παρέμβαση των ΗΠΑ
Σε ανακοίνωση του το Ιράν έκανε γνωστή την κατάληψη των δύο τάνκερ Περσικό κόλπο. Ειδικότερα, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου»
Διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του αναφέρει:
«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.
Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν. Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.
Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν. Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».
Κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από ρωσικό τάνκερ με παρέμβαση των ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται ότι έγινε κατάσχεση του φορτίου, ιρανικού πετρελαίου, ενός πλοίου υπό ρωσική σημαία με σκοπό τη μετάγγισή του σε δεξαμενόπλοια που θα το μεταφέρουν στις ΗΠΑ, από τις ελληνικές αρχές, ύστερα από ισχυρές πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
Στην υπόθεση εμπλέκεται το δεξαμενόπλοιο «Pegas», που κατέπλευσε στον κόλπο της Καρύστου στις 14η Απριλίου από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας, μεταφέροντας στις δεξαμενές του πάνω από 100.000 τόνους πετρελαίου. Το δεξαμενόπλοιο δεσμεύθηκε στις 19 Απριλίου με απόφαση της Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με το επιχείρημα ότι ανήκε στη ρωσική τράπεζα Promsvyazbank, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.
Στις 21 Απριλίου, το δεξαμενόπλοιο αφέθηκε ελεύθερο, αφού από τα έγγραφα του πληρώματος προέκυψε ότι στις 17 Μαρτίου, δηλαδή πριν από τον κατάπλου του σε ελληνικό λιμάνι, το πλοίο είχε αλλάξει το όνομά του σε «Lana» και είχε μεταβιβαστεί στην επίσης ρωσική εταιρεία Transmorflot, που δεν υπόκειται όμως σε κυρώσεις.
Κατόπιν τούτου, η Αρχή ήρε την απόφαση δέσμευσης, ωστόσο, το πλοίο παρέμεινε στο αγκυροβόλιο της Καρύστου, καθώς στις 20 Απριλίου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επικαλούμενο διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ζήτησε τη δέσμευση του φορτίου του, με το επιχείρημα ότι τα έσοδα από την πώλησή του θα χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Οι αμερικανικές αρχές ισχυρίζονται ότι το πλοίο βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2021 στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ, καθώς τον Αύγουστο του 2021 φόρτωσε 108.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν.
Το αίτημα συνδρομής διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Χαλκίδας και στις 20 Μαΐου, το πρωτοδικείο της πόλης ενέκρινε τη μετάγγιση του πετρελαίου από τις δεξαμενές του «Lana» σε δύο μισθωμένα από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοια.
Η απάντληση του φορτίου και η μεταφορά του σε άλλο δεξαμενόπλοιο ξεκίνησε κατόπιν αμερικανικών πιέσεων την Τρίτη, παρά το γεγονός δεν υπήρξε γραπτή, διακριτή εντολή της πολιτικής ηγεσίας και παρότι στελέχη του Λιμενικού επισήμαναν ότι η διαδικασία μετάγγισης του πετρελαίου σε ένα κλειστό κόλπο, όπως αυτός της Καρύστου, εμπεριέχει «τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους»…
Ιράν: «Διεθνής πειρατεία» της ελληνικής κυβέρνησης
Να σημειωθεί ότι έντονη ήταν η αντίδραση του Ιράν. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη στην Τεχεράνη σχετικά με την κατάσχεση του φορτίου, ενώ σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε το γεγονός «διεθνή πειρατεία». Πρόσθεσε δε ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα παραιτηθεί από τα νόμιμα δικαιώματά της και αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις στον τομέα της ναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας».
Επικίνδυνη αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη
Κατόπιν όλων των παραπάνω είναι σαφές ότι η αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη εκθέτει τη χώρα σε τεράστιους κινδύνους, οι οποίο είναι πλέον σε εξέλιξη.