Οι ΗΠΑ και άλλες 55 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπέγραψαν την Πέμπτη πολιτική διακήρυξη για την προώθηση κανονισμών που θα διέπουν το Διαδίκτυο και θα υποστηρίζονται από δημοκρατικές αξίες.
Τώρα βέβαια τι εννοούν ως δημοκρατικές αξίες από την στιγμή που δεν επιτρέπουν να ακουστεί η άποψη της Ρωσίας και των ρωσικών ΜΜΕ είναι ένα ερώτημα.
Γιατί περισσότερο μοιάζει με «Δημοκρατία έχουμε αρκεί να λές αυτό που θέλουμε εμείς».
Οι ΗΠΑ επισημαίνουν ότι υπάρχει μια παγκόσμια τάση αυξανόμενου ψηφιακού απολυταρχισμού με χώρες όπως η Ρωσία να καταστέλλουν την ελευθερία της έκφρασης, να λογοκρίνουν τις ανεξάρτητες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, να παρεμβαίνουν στις εκλογές, να προωθούν την παραπληροφόρηση και να στερούν από τους πολίτες άλλα ανθρώπινα δικαιώματα, είπαν οι αξιωματούχοι.
Η διακήρυξη είναι τροποποιημένη εκδοχή των προσπαθειών του Λευκού Οίκου από τον περασμένο χρόνο να συγκεντρώσει μια συμμαχία δημοκρατιών γύρω από ένα όραμα για ένα ελεύθερο και ανοιχτό Διαδίκτυο.
Οι χώρες που συμμετέχουν, εκτός από τις ΗΠΑ, περιλαμβάνουν την Αυστραλία, την Αργεντινή, το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Γεωργία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά, την Κύπρο, την Ολλανδία και την Ουκρανία. Επίσης έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
Η πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί διαδικτυακά την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Μπάιντεν, τον Τζέικ Σάλιβαν.