Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΙΝΚΑ: Μαζικές αγωγές στους προμηθευτές για λογαριασμούς «φωτιά»

τη Δικαιοσύνη προσφεύγουν εκατοντάδες καταναλωτές ζητώντας την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος και των παράνομων χρεώσεων που αυτή συνεπάγεται όπως υποστηρίζουν. Το Ινστιτούτο Καταναλωτών/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας προχωρά σε συλλογικές αγωγές κατά όλων των εταιρειών παροχής ενέργειας, καταγγέλλοντας ότι οι εταιρείες καρπώνονται υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών.  Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, αποκαλύπτει στην «Η» πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου καταναλωτές έλαβαν λογαριασμούς με ποσά για ρήτρα αναπροσαρμογής πολλαπλάσια από αυτά της κατανάλωσης. «Είδαμε λογαριασμούς με 150 ευρώ ρεύμα και 580 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής και λογαριασμούς με ρεύμα 250 ευρώ και ρήτρα αναπροσαρμογής 800 ευρω, ποσά τα οποία δεν μπορεί να καλύψει ο κόσμος», τονίζει.

«Οι ρήτρες αναπροσαρμογής επιβάλλονται χωρίς να προσδιορίζεται μέσα στο λογαριασμό τι αφορά, από που και γιατί προέκυψε αυτό το ποσό. Απλώς βάζουν ένα ποσό ως ρήτρα αναπροσαρμογής και οι καταναλωτές καλούνται να το πληρώσουν. Να πληρώσεις για κάτι επειδή αναφέρεται αυθαίρετα σε κάποιο συμβόλαιο και μάλιστα εμφανίζεται μετά τον Αύγουστο του 2021, και όχι πριν. Αρά θεωρούμε εκ των πραγμάτων ότι οι ρήτρες αναπροσαρμογής είναι παράνομες και καταχρηστικές», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Που στηρίζονται οι αγωγές

Όπως δηλώνει στην «Η» ο κ. Λεχουρίτης, τα βασικά επιχειρήματα αφορούν καταγγελίες για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τους διακανονισμούς για όσες εταιρείες δε δέχονται να κάνουν.

«Κάναμε μια ομάδα νομικών συμβούλων οι οποίοι θα συνδράμουν στην κατάθεση της συλλογικής αγωγής στο πρωτοδικείο Αθηνών. Οι αγωγές στηρίζονται στο ότι υπάρχουν παράνομοι και καταχρηστικοί όροι μέσα στα συμβόλαιο και η νομική ομάδα πιστεύει ότι η προσφυγή στα δικαστήρια με βάση τη συλλογική αγωγή θα κερδηθεί», υποστηρίζει και σημειώνει ότι «ο νομοθέτης δεν δίνει κανένα δικαίωμα για να αλλάξουν τα συμβόλαιο μονομερώς».

«Οι καταναλωτές δεν έχουν δικαίωμα, γιατί να το έχει η εταιρεία; Όταν κάνεις μια σύμβαση τηλεφωνική και δεν έχεις βάλει την υπογραφή σου πως είναι δυνατόν να ισχύσουν ρήτρες αναπροσαρμογής;», διερωτάται ταυτόχρονα.

Ο κ. Λεχουρίτης δηλώνει πως «τα παραπάνω ζητήματα τα έχουν επεξεργαστεί οι νομικοί μας σύμβουλοι και οι καταναλωτές θα διεκδικήσουν μέσω της συλλογικής αγωγής την επιστροφή όλων των χρημάτων» και συμπληρώνει λέγοντας πως «όσο περισσότεροι συμμετάσχουν τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα».

Μέχρι τις 15 Μαίου η κατάθεση των αγωγών

Σύμφωνα με τον ίδιο, αγωγές στις οποίες συμμετέχουν οικιακοί καταναλωτές, επαγγελματίες και βιοτεχνίες θα κατατεθούν μέχρι το Πάσχα ή το αργότερο στις 15 Μαίου και μέσω αυτών οι καταναλωτές διεκδικούν την επιστροφή όλων των χρημάτων που κατέβαλαν ή καλούνται να πληρώσουν λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής που είδαν στους λογαριασμούς ρεύματος.

«Μέχρι τις 15 Μαίου θα έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες καθώς υπολογίζουμε πως μέχρι τότε θα μαζευτούν τα 500 ενεργά μέλη σε οργάνωση καταναλωτών που απαιτούνται σύμφωνα με τον Νόμο 2251/94, ώστε να καταθέσουμε τη συλλογική αγωγή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ και πρόσθεσε πως η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή και μετά από αυτή την ημερομηνία.

«Εμείς ως ΙΝΚΑ ανοίξαμε μια πλατφόρμα έτσι ώστε να συμμετάσχει ο κόσμος στη συλλογική αγωγή εναντίον των εταιρειών ενέργειας για ζητήματα που έχουμε να κάνουν με τους υπέρογκους λογαριασμούς λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.Μέχρι στιγμής έχουν γραφτεί στην πλατφόρμα 400 άτομα με όλες τις προϋποθέσεις, δηλαδή έχοντας καταθέσει τα χαρτιά τους», αναφέρει.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΙΝΚΑ, 

«Η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος, που επιβλήθηκε με αδιαφάνεια από τον Αύγουστο του 2021, συνθλίβει όλους τους καταναλωτές, ιδιώτες και επαγγελματίες, χωρίς εξαίρεση, αφού τους επιβαρύνει με εξωφρενικές χρεώσεις και τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη ρήτρα επιβαρύνει το κόστος του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, καθώς αυξάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα το κόστος παραγωγής και διανομής όλων των αγαθών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπονομεύει αδιακρίτως το εισόδημα των πολιτών και ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη, σε μία χώρα που αγωνίζεται να απαλλαγεί από την επώδυνη κληρονομιά της βαρύτερης οικονομικής ύφεσης της πρόσφατης ιστορίας της.

Με στόχο όχι μόνο την προστασία του εισοδήματος των πολιτών και του μέλλοντος της χώρας, αλλά και την προάσπιση της νομιμότητας το ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και οι Οργανώσεις-Μέλη του καλούν όλους τους πολίτες, πέρα από κάθε κομματική ή πολιτική ένταξη, σε συλλογική δράση».

Πως μπορούν οι καταναλωτές να συμμετάσχουν στη συλλογική αγωγή

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, η διαδικασία εγγραφής στην συλλογική αγωγή είναι η εξής:

  1.  Εγγραφή του ενδιαφερόμενου ως μέλο του ΙΝΚΑ Η εγγαφή γίνεται συμπληρώνοντας την αίτηση εγγραφής και καταβάλλοντας εφάπαξ το ποσό των 20 ευρώ και για τη συμμετοχή σε κάθε φάση της δικαστικής διαδικασίας θα χρειαστεί να καταβάλουν επιπλέον, για κάθε βαθμό δικαιοδοσίας, δηλαδή για την άσκηση της αγωγής στο Πρωτοδικείο, για την εισαγωγή της υπόθεσης στο Εφετείο και τέλος, για την αναιρετική δίκη ενώπιον του Αρείου Πάγου το ποσό των 50 ευρώ ανά συμμετέχοντα και ανά βαθμό δικαιοδοσίας.
  2. Το δεύτερο βήμα είναι να συγκεντρώσουν τα έγγραφα που χρειάζονται, δηλαδή
  • Αντίγραφο της σύμβασης που έχουν υπογράψει με το δικό τους πάροχο
  • Αντίγραφα εκκαθαριστικών λογαριασμών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2021.
  • Αντίγραφα εκκαθαριστικών λογαριασμών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2022.
  • Μια έγγραφη εξουσιοδότηση να αναθέσουν την εκπροσώπησή τους, στους δικηγόρους που έχουν αναλάβει τη σύνταξη, κατάθεση και εκδίκαση της Αγωγής.
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.