Tις επόμενες είκοσι ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα έχει στη διάθεση του μια σειρά κρίσιμων στοιχείων και ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο θα αποφασίσει για το έκτακτο επίδομα στους ευάλωτους.
Η καταβολή μιας έκτακτης ενίσχυσης – σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κ.α.- θεωρείται απαραίτητη λόγω του κύματος των ανατιμήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός έφτασε το 6.2%, σημειώνοντας ρεκόρ 25ετιας.
Πρώτη προτεραιότητα είναι βέβαια η αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, που όπως φαίνεται θα έχουν διάρκεια. Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σημείωσε στο ethnos .gr πως «διαρκώς εξετάζουμε τη λήψη νέων στοχευμένων μέτρων, κυρίως με γνώμονα τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας».
Παράλληλα όμως με τα μέτρα στο ενεργειακό πεδίο στα σκαριά είναι μια έκτακτη ενίσχυση – που θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- με στόχο τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται η λήψη οριζόντιων μέτρων, καθώς δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.
Πρέπει να σταματήσει η διαρκής «επιδοματολογία» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο και τονίζεται χαρακτηριστικά «κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα». Στόχος είναι να μη σταλούν λάθος μηνύματα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την έξοδο της χώρας απο την ενισχυμένη εποπτεία αλλά και για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να καλλιεργηθούν υπέρμετρες προσδοκίες για το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης και τον αριθμό των δικαιούχων και επιχειρούν να χαμηλώσουν τον πήχη. Αυτό που επισημαίνεται από το οικονομικό επιτελείο είναι πως «αυτή την στιγμή δεν έχει κριθεί τίποτα» και όλα θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό «αέρα».