Τον αδίκησαν τον Νίκο Ανδρουλάκη σε σχέση με τη θέση που πήρε απέναντι στην πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα, η οποία είναι εκ πρώτης μόνο όψεως αντιφατική.
Ο κ. Ανδρουλάκης συντάσσεται με την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ακολούθως όμως διευκρινίζει ότι δε ζητά εκλογές γιατί δεν είναι η κατάλληλη συγκυρία με 100 νεκρούς την ημέρα. Ωστόσο η πρόταση μομφής εάν υπερψηφιστεί πέφτει η κυβέρνηση. Εφόσον όμως δε θέλει εκλογές-γιατί είναι κακό για τη χώρα-, είναι σαν να προτείνει άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Παρεμπιπτόντως, τις δυνατότητες μίας τέτοιας εξέλιξης είχε περιγράψει σε θεωρητικό επίπεδο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να βγει και να εξηγήσει τη θέση του και αν ζητά αλλαγή κυβέρνησης από την ίδια Βουλή. Ίσως για να συγκυβερνήσει με έναν άλλο πρωθυπουργό κοινής αποδοχής κατά το προηγούμενο του 2011 όταν από την τότε Βουλή, δίχως εκλογές προέκυψε η κυβέρνηση Παπαδήμου. Μία πρόταση όμως για μη εκλεγμένο πρωθυπουργό μοιάζει με πολιτική εκτροπή, ακόμη και αν τηρηθούν τα συνταγματικά προσχήματα.
Προφανώς ο κ. Ανδρουλάκης πήρε εσπευσμένα και υπό πίεση μία θέση για επικοινωνιακούς λόγους και από την ανάγκη να πάρει αποστάσεις και από τα δύο μεγάλα κόμματα και κυρίως να μη γίνει «ουρά» του Αλέξη Τσίπρα.
Λογικά όμως ο κ. Ανδρουλάκης θα έπρεπε να ζητά εκλογές, εάν πιστεύει στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και σε κάθε περίπτωση για να δείχνει αυτοπεποίθηση. Φυσικά ο ίδιος εκτιμά ότι ο χρόνος κυλάει υπέρ του και ότι όσο αργήσουν οι εκλογές θα κερδίζει. Πάντως οι εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση με δείγμα 300 ανθρώπων.